preskoči na sadržaj

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga

 

Referentni izvori i referentna literatura su ono što nazivamo priručna literatura. Pod njima podrazumijavamo publikacije koje su po svom sadržaju organizirane za brzo i lako korištenje (enciklopedije, leksikoni, bibliografije, rječnici, adresari, imenici, almanasi, godišnjaci, atlasi…), sa sažetim zapisima koji mogu zadovoljiti trenutnu znatiželju i potrebu za informacijom i koji upućuju na daljnje istraživanje.
Građa smještena u referentnoj zbirci ne posuđuje se izvan prostora knjižnice zato što uvijek mora biti na raspolaganju korisnicima za rad u čitaonici (za referiranje).
Najčešće je riječ o tiskanim publikacijama (knjige i serijske publikacije), ali mogu biti i bibliografski zapisi na mikrooblicima, CD-ROM-uelektronički referentni izvori većih knjižnica ili informacijskih i dokumentacijskih središta.
U nastavku potražite neke od najvećih mrežnih referentnih izvora.Treba vam odgovor na pitanje koje ne možete sami izvući iz rezultata koje dobijete putem tražilica? Zanimaju vas knjige na određenu temu ili ne znate koja vam literatura treba može pomoći u pisanju sastavka ili zadaće?
Pitajte knjižničare!
PK je projekt u kojem kojem sudjeluje mnoštvo narodnih knjižnica diljem RH s ciljem ujedinjavanja vlastitih (uglavnom) priručnih zbirki i stalne dostupnosti svoim korisnicima. Informacije i odgovori koje vam vraćaju su provjereni i upotrebljivi.


Rječnici i leksikoni

Hrvatski jezični portal - rječnik hrvatskog jezika uz kojeg provjerite pravopisnost svojih napisanih riječi i saznati još neke stvrai vezane uz sam jezik i njegovu povijest.

Pravopis - Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Hashcheck - web aplikacija koju su razvili studenti FER-a u Zagrebu pomoću koje možete pronaći pogreške koje vam se potkradu kada nešto pišete

Better Than English - izvrsna rječnička forma koja donosi riječi iz raznih jezika koje su ne prevode na engleski jednom rječju, već donose opis. Razlike u značenjima riječi pokazuju se ponajviše kao kulturalni koncepti koje su kulture u kojima su nikli uspjeli svesti na jednu jednostavnu samorazumljivu riječ koja postaje problem za prijevod na jezik - i tok misli - drugog kulturnog kruga,

Dictionary.com - poznati rječnik (kojega možete naći i kao aplikaciju za Android), s funkcijama tezaurusa i prevoditelja, kao i nekih dobrih dodataka.

Free Dictionary - gomila rječnika za korištenije svjetske jezike, kao i tesaurus, stručni rječnik i prevoditelj idioma.

E-rječnik - jednostavni višejezični rječnik

Oxford Dictionaries - rječnik koji ne treba puno predstavljanja, zasigurno najcijenjeniji i najrelevantniji rječnik engleskog jezika.

Merriam-Webster - MW je još kao tiskani jednojezični rječnik doživio slavu i cijenu sličnu Oxfordovom rječniku. Njegova online inačica je svakako jedan od najboljih i najpouzdanijih engleskih rječnika na svijetu.

One Look - minimalističko sučelje i jednostavno pretraživanje daje platformu koja spaja pretraživanja i daje vam upute prema različitim rječnicima na webu.

All Words - rječnik i puno vše.

Logos - višejezični rječnik s mnogo dodatnih funkcija

EuDict - jednostavni višejezični rječnik s lakim izmjenama "s" jezika i "na" jezika.

Word Reference - višejezični rječnik sličan EuDictu.

Word2Word - izvrstan rječnik s linkovima prema drugim rječnicima, pogotovo jezika s manje govornika i onih jezika koji nisu toliko zastupljeni na webu.

Megabajt - hrvatski online informatički rječnik

Hrvatski biografski leksikon - "Hrvatski biografski leksikon dugoročan je i opsežan leksikografski biobibliografski projekt. Riječ je o nacionalnoj biografskoj enciklopediji kakva je i u većim kulturama izniman pothvat. Sadržava životopise Hrvata koji su ostavili znatan trag u svojoj zemlji i svijetu te pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja, kontekst u kojem su djelovali te opis njihovih postignuća."


Enciklopedije

Za Wikipediju svi ionako znate, pa evo nekoliko dopuna i drugih mjesta na kojima možete potražiti ili provjeriti što vas zanima:

Proleksis - "Proleksis enciklopedija je klasična, urednički nadzirana enciklopedija, ali po mogućnostima novih komunikacija, ona je i moderna elektronička enciklopedija, otvorena za vanjsku suradnju. Proleksis enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža."

Encyclopedia Britannica - enciklopedija s dugom tradicijom (izlazi neprestano od 1768.) i jednako velikim ugledom. 2010. godine izašlo je zadnje tiskano izdanje, pa Britannica isključivo živi i ažurira se na webu

Brittanica Kids - Brittanica prilagođena najmlađima

Encyclopedia Mythica - enciklopedija mitova, legendi, religija i folklora iz svih dijelova svijeta

Art cyclopedia - pronađite umjetnike, njihova djela i mjesta gdje ih se može pogledati s ovom jednostavnom enciklopedijom

Scholarpedia - enciklopedija otvorenog pristupa čije članke uređuju stručnjaci na svom području

Tea Encyclopedia - enciklopedija čajeva. Treba li reći još nešto? Dobro, možda treba. Čajevi se u klasičnom smislu svi prave od iste biljke, Camelije Sinensis, samo njenom obradom nakon branja dobivamo ono što zovemo crnim, zelenim, bijelim i drugim "bojama" čaja. Okus i kvaliteta zavise od geografskog položaja, vrta, nadmorske visine, doba godine i branja, a priprava u vašoj šalici zavisi od temperature vode te vremena namakanje listića. Zbog svega ovoga, čajnih je vrsta i podvrsta mnoštvo, a čajna kultura ima snagu koja se svaki dan potvrđuje.

Encyclopedia of Mathematics - matematička enciklopedija otvorenog pristupa

Adventure Time Wiki - wiki platforma enciklopedije na kojoj može saznati gotovo sve o crtanoj seriji Adventure Time (koju ako ne gledate, svakako počnite)


Bibliografije i baze podataka

Hrvatske bibliografije - Hrvatska Nacionalna bibliografija koju izrađuje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s ciljem popisa sve bibliotečne građe u Hrvatskoj

Hrvatska bibligrafija - podaci o projektima, znanstvenim člancima i istraživanju u akademsko-istraživačkoj zajednici

Flora Croatica - baza podataka o flori RH, zajedno s bibliografijom, galerijama slika i kartom

Online baza gljiva - Udruženje gljiva i ljubitelja prirode Mrkonjić Grad pripremilo je bazu koja vam u nekim situacijama može biti od životne važnosti. Gljive su važan i vrijedan dio prirode i ne treba ih se iracionalno bojati, ali znati koju se gljivu može jesti više od jednog puta je zgodno za znati.


Atlasi i mape neba

World Atlas - iscrpni atlas svijeta s encikopedijskim podacima

Atlapedia - slično World Atlasu

Maps National Geographic - NG-ov odgovor na Google Maps

Atlas Infoplease - atlas na korisnoj stranici Info Please donosi mape, podatke i zanimljivosti (od strane US State Department)

Planetarium - interaktivna karta za istraživanje zvijezda i planeta

Sky Map Online - također

Google Sky - Google Sky koristi slike i snimke dobivene putem Hubbleova i drugih NASA-inih teleskopa za predočavanje prizora iz kosmosa

Scale of the Universe - nije mapa, ali je interaktivni pokazatelj omjera veličina, od subatomskih čestica i objekata čije se mjere samo nagađaju zbog njihove sitnosti preko veličine Eiffelova tornja, mjeseca, Minecraft svijeta do cijelog opažljivog svemira; visoko preporučljivo!

If the Moon were only 1pixel - Detaljna mapa sunčevog sustava koja uzima veličinu mjeseca od jednog piksela i dalje gradi sve veličine i udaljenosti od toga u omjeru. Ima čak i simulator brzine svjetlosti (u omjeru). Ili udaljenosti izražene  plavetnim kitovima.


Dodatno

Knjižnica IRB
- Na stranicama knjižnice Instituta Ruđer Bošković uz ostale korisne stvari možete naći i iscrpni popis priručnih zbirki na internetu, uključujući i kalkulatore, kalendare, vremenske prognoze i ostalo.e-Škole

Škola za život

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
RASPORED ZVONA

1. sat 8.00 - 8.45
2. sat 8.50 - 9.35
3. sat 9.50 - 10.35
4. sat 10.40 - 11.25
5. sat 11.30 - 12.15
6. sat 12.20 – 13.05
7. sat 13.25 – 14.10
8. sat 14.15 – 15.00

 

Školski jelovnik
Dokumenti
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga / Kršnjavoga broj 2, HR-10000 Zagreb / os-ikrsnjavi-zg.skole.hr / ured@os-ikrsnjavi-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju