preskoči na sadržaj

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga

 

Referentni izvori i referentna literatura su ono što nazivamo priručna literatura. Pod njima podrazumijavamo publikacije koje su po svom sadržaju organizirane za brzo i lako korištenje (enciklopedije, leksikoni, bibliografije, rječnici, adresari, imenici, almanasi, godišnjaci, atlasi…), sa sažetim zapisima koji mogu zadovoljiti trenutnu znatiželju i potrebu za informacijom i koji upućuju na daljnje istraživanje.
Građa smještena u referentnoj zbirci ne posuđuje se izvan prostora knjižnice zato što uvijek mora biti na raspolaganju korisnicima za rad u čitaonici (za referiranje).
Najčešće je riječ o tiskanim publikacijama (knjige i serijske publikacije), ali mogu biti i bibliografski zapisi na mikrooblicima, CD-ROM-uelektronički referentni izvori većih knjižnica ili informacijskih i dokumentacijskih središta.
U nastavku potražite neke od najvećih mrežnih referentnih izvora.Treba vam odgovor na pitanje koje ne možete sami izvući iz rezultata koje dobijete putem tražilica? Zanimaju vas knjige na određenu temu ili ne znate koja vam literatura treba može pomoći u pisanju sastavka ili zadaće?


Pitajte knjižničare!
PK je projekt u kojem kojem sudjeluje mnoštvo narodnih knjižnica diljem RH s ciljem ujedinjavanja vlastitih (uglavnom) priručnih zbirki i stalne dostupnosti svoim korisnicima. Informacije i odgovori koje vam vraćaju su provjereni i upotrebljivi.


Rječnici i leksikoni

Hrvatski jezični portal - rječnik hrvatskog jezika uz kojeg provjerite pravopisnost svojih napisanih riječi i saznati još neke stvrai vezane uz sam jezik i njegovu povijest.

Hrvatski pravopis - Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Bolje je hrvatski -  mrežna stranica  Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje gdje se nalaze prijedlozi hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđica koje su neprilagođene ušle u uporabu u hrvatskome jeziku 

Dictionary.com - poznati rječnik (kojega možete naći i kao aplikaciju za Android), s funkcijama tezaurusa i prevoditelja, kao i nekih dobrih dodataka.

E-rječnik - jednostavni višejezični rječnik

Oxford Dictionaries - rječnik koji ne treba puno predstavljanja, zasigurno najcijenjeniji i najrelevantniji rječnik engleskog jezika.

Logos - višejezični rječnik s mnogo dodatnih funkcija

EuDict - jednostavni višejezični rječnik s lakim izmjenama "s" jezika i "na" jezika.

Megabajt - hrvatski online informatički rječnik

Hrvatski biografski leksikon - "Hrvatski biografski leksikon dugoročan je i opsežan leksikografski biobibliografski projekt. Riječ je o nacionalnoj biografskoj enciklopediji kakva je i u većim kulturama izniman pothvat. Sadržava životopise Hrvata koji su ostavili znatan trag u svojoj zemlji i svijetu te pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja, kontekst u kojem su djelovali te opis njihovih postignuća."

Hrvatski biografski leksikon

Hrvatski obiteljski leksikon

Nogometni leksikon

Google prevoditelj


Enciklopedije

Proleksis - "Proleksis enciklopedija je klasična, urednički nadzirana enciklopedija, ali po mogućnostima novih komunikacija, ona je i moderna elektronička enciklopedija, otvorena za vanjsku suradnju. Proleksis enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža."

Encyclopedia Britannica - enciklopedija s dugom tradicijom (izlazi neprestano od 1768.) i jednako velikim ugledom. 2010. godine izašlo je zadnje tiskano izdanje, pa Britannica isključivo živi i ažurira se na webu

Brittanica Kids - Brittanica prilagođena najmlađima

Encyclopedia of Mathematics - matematička enciklopedija otvorenog pristupa

Hrvatska enciklopedija

Filmska enciklopedija

Medicinska enciklopedija


Bibliografije i baze podataka

Hrvatske bibliografije - Hrvatska Nacionalna bibliografija koju izrađuje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s ciljem popisa sve bibliotečne građe u Hrvatskoj

Hrvatska bibligrafija - podaci o projektima, znanstvenim člancima i istraživanju u akademsko-istraživačkoj zajednici

Flora Croatica - baza podataka o flori RH, zajedno s bibliografijom, galerijama slika i kartom


Dodatno

Knjižnica IRB- Na stranicama knjižnice Instituta Ruđer Bošković uz ostale korisne stvari možete naći i iscrpni popis priručnih zbirki na internetu, uključujući i kalkulatore, kalendare, vremenske prognoze i ostalo.

 

    Atlas svijeta

 

 


Društvene mreže škole

 

PLAY ATTENTION

RASPORED ZVONA

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
KORISNE POVEZNICE

CMS za škole logo
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga / Kršnjavoga broj 2, HR-10000 Zagreb / os-ikrsnjavi-zg.skole.hr / ured@os-ikrsnjavi-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju