preskoči na sadržaj

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga

Mrežni izvori

Internet je sjajno mjesto, za to ne treba puno dokazivanja. U moru informacija i sadržaja, možete se zabaviti, naljutiti, rastužiti, uvrijediti, oraspoložiti, povezati i stalno proširivati svoje znanje. Mrežni izvori su mjesta na internetu na kojima možete dobiti svježe informacije i učiti čak i kada niste svjesni da učite i vidjeti kako je nužno nikad ne prestati otkrivati i htjeti znati nove stvari, kako se zanimati za brojna, često naizgled raznorodna polja (nogomet i opera, np.) i kombinirati sve.
Da je internet esencija postmoderne znači da se na jednom mjestu okupljaju stvari na način na koji to prije nije bilo moguće i da je svijet konačno postao vizija "globalnog sela".
Iskoristite to za dobro.


CARNet - Hrvatska akademska i istraživačka mreža koja za cilj ima promicanje informcijske tehnologije u nastavi i istraživanju, omogućavanje pristupa internetu i implementiranje u društvenu zajednicu putem raznolikih projekata vezanih uz multimediju, nove tehnologije, cjeloživotno učenje i sigurnost podataka.

Skole.hr - portal sa sadržajima za nastavnike, učenike, roditelje, nastavu i odmor od nje.

Bujica riječi - stranica društva Bujica riječi, koja nudi jezične i pravopisne savjete te pomaže u boljem razumijevanju i korištenju jezika kojeg zovemo materinskim.

Internet Archive - Wayback Machine Internet Archivea daje vam priliku vidjeti kako su neke stranice izgledale prije dodatnih ažuriranja, te posjetiti arhivirane stranice koje više ne postoje i tako pratiti razvoj samog WWW-a. Pored ovoga, sam IA ima zanimljive stvari koje možete istražiti samostalno.

Google Art Project - čak i ako Google jest zao, tu je jedan od njihovih sjajnih projekata pomoću kojega možete istraživati blago brojnih svjetskih muzeja, arhiva i drugih kulturnih institucija, saznati njihovu priču i detalje njihova nastanka, zumirati ih do besvijesti te stvarati vlastite kolekcije

Muzejski dokumentacijski centar - portal MDC-a (sa sjedištem u Zagrebu, u Ilici 44) koji objavljuje sve vezano uz muzeje i muzejsku građu na području RH, kao što su vijesti o događanjima i novim izložbama, upućivanje na digitalne zbirke i općenite informacije o ustanovama

Europeana - portal digitaliziranog digitalnog kulturnog i znanstvenog naslijeđa. U suradnji s brojnim ustanovama diljem Europe, nekoliko je milijuna knjiga, slika, muzejskih objekata i arhivskih zapisa dostupno na pregled pomoću Europeanining posebnog standarda za pretraživanje (meta)podataka

50 Watts - izvrsna i neprestano rastuća kolekcija ilustracija i dizajnerskih rješenja vezanih uz knjige, s posebnim naglaskom na izdanja i produkciju neengleskog govornog područja

BiblioOdyssey - slično kao 50 Watts

Hrvatski povijesni portal - elektronički časopis za povijest i srodne znanosti, izvrstan za nastavnike, učenike i zaljubljenike u povijest

Biologija - znanstveni portal specijaliziran za aktualnosti i provjerene, pravilno sročene novosti iz područja biologije i srodnih znanosti

Razredna nastava - zbirka nastavnih materijala s Foruma reazredne nastave. Otvorenog je karaktera, svatko može po potrebi preuzeti materijale i njima se služiti u nastavi ili staviti svoje.

ZMAG - Zelena Mreža Aktivističkih Grupa koja za cilj ima promicanje permakulture, održivog življenja, te socijalnu i ekologijsku održivost ljudskog života i suživota s prirodom

Physics - jedan od najpoznatijih i najrelevantnijih portala za fiziku (na engleskom jeziku)

Phys - najnovije vijesti iz znanosti i tehnologije

TEDov Periodni sustav - TED je najpoznatija svjetska konefrencija i platforma za plasiranje novih zamisli i okupljanje stručnjaka. Njihov interaktivni periodni sustav omogućava vam gledanje video lekcije za svaki element.

IFLScience - zanimljivi i šaroliki popularno-znanstveni portal, s ciljem promicanja znanosti i micanju znanstvenih predrasuda

Znanost - hrvatski popularno-znanstveni portal

Hrčak: Portal znanstvenih časopisa - portal za pregledavanje i pretraživanje te iščitavanje znanstvenih i stručnih časopisa iz brojnih disciplina u RH. Većini su članci putem otvrenog pristupa dostupni u full-text inačici koji možete skinuti i čitati kao e-knjige.

Likovna kultura - zanimljiva stranica o likovnoj kulturi, povijesti umjetnosti i principima likovnosti koju mogu koristiti studenti, učenici i nastavnici. Pored tekstova postoje i interaktivni djelovi gdje sami možete stvarati ili provjeravati svoje znanje.

Znanost u Hrvata - prošlo je jedanaest godina od izložbe "Znanost u Hrvata - prirodoslovlje i njegova primjena" u Klovićevim dvorima u Zagrebu, no na webu je moguće pronaći dio informacija koje su bile predstavljene javnosti tijekom izložbe. Čini se da se stranica izložbe nije mijenjala od njezina postavljanja 1996. pa je dio linkova neupotrebljiv, no dio koji bi vas mogao zanimati još je tu. Naime, na stranici je detaljno prikazan povijesni razvoj znanosti na prostoru današnje Hrvatske od antičkih dana do suvremenog doba.

HAZU - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u određenom inkarnacijama djeluje od druge polovice 19. stoljeća s ciljem izgradnje društva znanja i umjetnosti, povezanog s dosezima i tokovima znanosti i van granice države radi boljitka same države.

Croatia.eu - portal o Hrvatskoj napravljen od strane Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža s ciljem predstavljanja države i stvari u njoj povodom ulaska u EU

The Nobel Prize Internet Archive - na ovoj stranici možete pronaći podatke o svim primateljima Nobelove nagrade od osnutka 1901. do danas, uz koje dobivate linkove prema mjestima gdje možete saznati i više o njima. Na stranici se između ostalog nalazi i kviz za provjeru znanja, popis rođendana (21. svibanj je dobar dan za roditi se ako želite biti nobelovac) i objašnjenje zašto nema nagrade za matematiku.

Nepoznati Zagreb - blog Vanje Radovanovića, fotografa i entuzijsta za skrivene dijelove Zagreba u kojem možete vidjeti možda nepoznatu stranu Zagreba ili onu na koju rijetko svraćate pogled, izvan turističkih ruta i dobro reklamiranih znamenitosti. Bilo da živite ovdje od rođenja ili ste se nedavno doselili, NZ će vam pokazati mnoštvo zanimljivosti i kurioziteta o gradu u kojem živite i možda vas nadahnuti da ga i sami istražujete po sunčanom danu.

Astronomijska slika dana - svaki dan NASA objavljuje sliku ili fotografiju visoke rezolucije koja se tiče kosmosa i njegove fascinantnosti uz kratko objašnjenje.

National Geographic - NG se kroz godine nametnuo kao pojam istraživačke fotografije miješane s popularnom znanošću, geografijom i povijesti.

Smithsonian - Smithsonian Institution isprve je bio nacionalni muzej SAD-a, no otkad je prestao vršiti tu funkciju dobio je naziv "tavan Amerike" zbog šarolikog sadržaja i raznolike građe koju drže raspoređenu u mnoštvu muzeja, istraživačkih centara i ustanova diljem Amerike (imaju i svoj zoološki vrt). Dijelić njihove bogate zbirke

Wooster Collective - WC je posvećen pokazivanju i promociji street arta i mikro/efemerne umjetnosti s ulica svjetskih gradova.

Freaktography - stranica koja se bavi istraživanjem i fotografiranjem napuštenih kuća, tvornica i drugih mjesta i nepoznatog urbanog okruženja (krovovi zgrada, kanalizacije i nedovršene građevine). Podvrsta fotografije koja se bavi ovim stvarima u oštrom je usponu u zadnjem desetljeću, a bazira se na credu "Ne uzmi ništa osim fotografija i ne ostavi ništa osim otisaka stopala".

All Poetry - uz to što je vjerojatno najveća zbirka poznate i amaterske poezije na webu, stranica je posvećena i natječajima, radionicama i tečajevima pisanja. Ima potencijalnu snagu promijeniti vaše mišljenje o poeziji (ako baš nije neko) ili ga učvrstiti (ako je dobro).

Atlas Obscura - vrhunska stranica prepuna zanimljivih, zadivljujućih, skrivenih mjesta po svijetu do kojih se može doći tek ako napustite utabanu stazu.

Amusing Planet - slično kao Atlas Obscura

Sacred Texts - zbirka tekstova koji se tiču različitih svjetskih religija i vjerskih pokreta s ponekim dodacima.

Patheos - stranica koja nastoji potaknuti razgovor o vjerama i ateizmu. Na raspolaganju su članci, blogovi, kolumne, e-knjige i mnoštvo istraživačkog materijala.

Bible Hub - različita izdanja, redakcije i verzije Biblije, na različitim jezicima, potpuno pretraživo s usporednim rezultatima (zbog mnoštva izdanja)

Culturenet - portal za kulturu u Hrvatskoj i svijetu, podebljan popisom natječaja za prijave projekata i kalendarom događanja


e-Škole

Škola za život

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
RASPORED ZVONA

1. sat 8.00 - 8.45
2. sat 8.50 - 9.35
3. sat 9.50 - 10.35
4. sat 10.40 - 11.25
5. sat 11.30 - 12.15
6. sat 12.20 – 13.05
7. sat 13.25 – 14.10
8. sat 14.15 – 15.00

 

Školski jelovnik
Dokumenti
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga / Kršnjavoga broj 2, HR-10000 Zagreb / os-ikrsnjavi-zg.skole.hr / ured@os-ikrsnjavi-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju