preskoči na sadržaj

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga

 > Knjižnica  > e-knjige
e-knjige

Digitalna revolucija u izdavaštvu i pristupu knjigama/čitanju sve više pušta korjenje i samim time čini knjige jeftinijama i bržima za dostavu ko krajnjeg korisnika - čitača/čitačice, a to je već mnoštvo prednosti prije nego i spomenemo ekologijsku komponentu: manje sječe šuma, prerade papira i zagađivanja vôda. Mnogi naslovi koji se ne mogu (više) fizički nabaviti vrlo lako mogu biti dostupni u nekom od brojnih digitalnih formata za čitanje (pdf, epub, mobi, lit, html, cbr/cbz, lrf, pdb, txt, lit, rtf, app) koji su čitljivi na vašim računalima, tabletima ili mobitelima.
Pitanje e-knjiga i tiskanih knjiga nije ili-ili. Obje bi opcije trebale biti međusobno nadopunjive, a ne se boriti za dominaciju.  I jedna i druga strana imaju svoje prednosti i nedostatke, ali imaju isti cilj i svrhu.


eLektire

 

Na ovim stranicama možete pronaći cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire (i šire). Besplatno su dostupna učenicima i studentima, kao i njihovim nastavnicima i profesorima (roditelji smiju isto).
Tekst je uredno formatiran i dostupan u epub formatu.
Za pristup na stranice eLektire morate imati izrađen račun.

 

 


ICDL - International Children's Digital Library

 

Cilj ICDL zaklade je izgraditi zbirku knjiga koje predstavljaju izvanredne povijesne i suvremene knjige za djecu diljem svijeta. Zaklada teži k tome da svaka kultura i svaki jezik budu zastupljeni i da svako dijete zna i cijeni bogatstva dječje književnosti iz cijele svjetske zajednice.

 

 CARNet e-knjižnica

 

e-Knjižnica arhiva je digitalnih knjiga i časopisa, dostupnih za čitanje u .pdf formatu svim članovima obrazovne, akademske i istraživačke zajednice - učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima.

 

 

 


Project Gutenberg

Projekt Gutenberg je projekt koji je započeo Michael Hart 1971.godine, s ciljem da sve knjige koje su u javnom vlasništvu prebaci u elektronički oblik, s dva vrlo pohvalna cilja:
1. da ih se na taj način sačuva (jer papir trune)
2. da budu dostupne preko interneta svakome koga zanimaju, tko je željan znanja

Project Guthenberg nudi veliki izbor naslova u raznovrsnoj ponudi formata.

 


Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku (digitalna zbirka knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu)

 

Zbirka je projekt koji traje, a služi omogućiti pristup građi i knjigama potrebnima studentima Filozofskoga fakulteta (koji i sudjeluju u projektu). Mnoge knjige koje se mogu naći ovdje su u popisu lektire za osnovnu školu.
Zasad su samo u html formatu, no on se lagano prebaci u txt ili epub.

 


Matica hrvatska elektronička izdanja

Poučna knjižnica Matice hrvatske (PKMH) pripada nizu najznačajnijih nakladničkih edicija u povijesti hrvatske knjige. U toj ediciji objavljeno je od 1878. do 1912. 37 pionirskih znanstveno-popularnih djela i prvih znanstvenih sinteza hrvatskih autora. Knjige Poučne knjižnice Matice hrvatske odigrale su presudnu ulogu u popularizaciji humanističkih i posebice prirodnih znanosti u Hrvatskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Te su knjige svojom likovnom opremom i tiskom bile ravnopravne ondašnjoj europskoj knjižnoj produkciji pa je MH uručeno nekoliko priznanja i nagrada s europskih knjižnih sajmova i izložaba. Sada su dostupne za besplatni digitalni download.


Cambridge Digital Library

 

 

Među kolekcijama digitalizirane rijetke i vrijedne građe možete naći, između ostalog, Newtonove i Darwinove originalne rukopise te bogato ilustrirane islamske, japanske i židovske rukopise.

 

 

 


Marulianum 

  Djela Marka Marulića, zbirka Marulianum

 

 


OpenLibrary.org in 2020 | Library books, Books online, Books to read  

 

 Open Library

 

 


The 20 Best Alternatives to RedShelf   

  Free-Ebooks

 

 


 


E-časopis: 'Plavo zvono'

E-časopis: Plavo zvono

E-časopis Osnovne škole Izidora Kršnjavog, broj 1, 2019./2020.

e-Škole

Škola za život

Virtualna knjižnica

ŠTO ČITATI TIJEKOM LJETA?

ŠTO ČITATI TIJEKOM LJETA?

Pogledajte preporuke učenika OŠ Izidora Kršnjavoga i pronađite sebi zanimljiv naslov za čitanje!

Virtualna izložba 'Moja preporuka'

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
RASPORED ZVONA

1. sat 8.00 - 8.45
2. sat 8.50 - 9.35
3. sat 9.50 - 10.35
4. sat 10.40 - 11.25
5. sat 11.30 - 12.15
6. sat 12.20 – 13.05
7. sat 13.25 – 14.10
8. sat 14.15 – 15.00

 

Školski jelovnik
Dokumenti
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga / Kršnjavoga broj 2, HR-10000 Zagreb / os-ikrsnjavi-zg.skole.hr / ured@os-ikrsnjavi-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju