2022-01-15 10:06:34

Obilježavanje 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 2022. godine

Zlatna povijest Hrvatske:

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (15. siječnja 1992.)

 

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica Europske zajednice. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino. Prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate: Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

Predsjednik Franjo Tuđman, u obraćanju naciji preko televizije je rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti”.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Datum 15. siječnja doista je uklesan zlatnim slovima u hrvatsku povijest i danas se slavi kao spomendan. 

Tim povodom učenici 8.c i 6.a na satovima povijesti obilježili su taj dan kao trajno sjećanje na veliku pobjedu mlade hrvatske države koja je u svojim teškim trenucima Domovinskog rata izvojevala veliku pobjedu u međunarodnim okvirima.

„Ima snagu zlatnog žita, ima oči boje mora, moja zemlja Hrvatska!“

 

     

Likovni i literarni radovi učenika od 1. do 4. razreda 

30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 2022. godine

Učenici naše škole od 1. do 4. razreda su istraživačkim aktivnostima, prigodnim likovnom i literarnim radovima obilježili Spomendan Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Dan međunarodnog priznanja RH koji se obilježava 15. siječnja svake godine je potvrda državnosti i ostvarivanja afirmacije hrvatske države u međunarodne zajednice. Svih 12 država članica tadašnje Europske zajednice 15. siječnja 1992. godine priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.

 

 

 

 


Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Zagreb