2021-06-24 11:49:28

Sudjelovanje učenika naše škole u projektu Botaničkog vrta PMF-a "Vrtek" SUDJELOVANJE UČENIKA 1.A U PROJEKTU BOTANIČKOG VRTA PMF-A „VRTEK“

Nakon redovne nastave učenici 1. a razreda redovito su odlazili u Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te se tamo brinuli o gredici u dječjem povrtnjaku, a koja im je dodijeljena u sklopu projekta „Vrtek“. Projekt je zamišljen kako bi se djeci  pružila mogućnost stjecanja znanja i vještina koje će moći upotrijebiti u daljnjem životu.

Tijekom boravka i rada u botaničkom vrtu učenici 1. a razreda proširivali su znanje iz prirode i društva kroz aktivnosti sijanja, sađenja i brige oko povrtlarskih kultura, voća i začinskog i ljekovitog bilja. Prilikom prvog posjeta uz stručno vodstvo upoznali su se s poviješću botaničkog vrta te zbirkama živih biljaka unutar njega.

Na praktičan način učenici su učili  što je to urbani vrt, organski vrt, kako njegovati vrt, kako se brinuti o biljkama te kako se uzgaja vlastita hrana u dodijeljenoj nam gredici. Učili su na koji način se sije, obrađuje tlo te brine o izraslim biljkama, kako se plijevi, pravilno zalijeva i održava vrt. Učenici su tijekom nastavne godine biljke sadili i unutar svoje učionice te se svakodnevno brinuli o njima i promatrali njihov rast i razvoj.

Dodijeljeni im na korištenje dio vrta i redovita briga o biljkama potaknuli su učenike na pozitivan odnos prema prirodi te priliku da blizu škole, a u centru Zagreba, uživaju u prirodi i na praktičan način uče o njoj. S istim aktivnostima nastavit ćemo i u idućoj školskoj godini, a kad dođe jesen, ubirat ćemo  plodove našeg rada. Radnu atmosferu i stečene vještine učenika pogledajte na Projekt Botaničkog vrta PMF-a "Vrtek".

 

 


Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Zagreb