2021-04-01 16:20:34

Predavanje o autodestruktivnim oblicima ponašanja kod djece

Predavanje o autodestruktivnim oblicima

ponašanja kod djece

Nakon svih izazova s kojima se kolektivno suočavamo briga za mentalno zdravlje nikada nije bila od veće važnosti, kao ni rano identificiranje onih kojima je ono najugroženije.

Psihologinja Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba održala je 29. ožujka 2021. godine predavanje za učitelje i stručne suradnike o autodestruktivnim oblicima ponašanja kod djece i mladih. Poseban naglasak bio je na samoozljeđivanju koje je u značajnom porastu zadnjih godina te se javlja kod sve mlađe djece.

Tijekom predavanja navedene su različite manifestacije i rizici, tj. kako rano identificirati djecu koja se samoozljeđuju, razliku između samoozljeđivanja i suicidalnih ponašanja te kako komunicirati s djetetom koje iskazuje autodestruktivne oblike ponašanja. Školska psihologinja Valentina Hojsak iznijela je iskustvo u radu s djecom i obitelji te izazovima usred pandemije i potresa. Uz to, izneseni su neki primjere iz prakse i preporuke kako osigurati potrebnu pomoć i podršku. Ravnateljica Lidija Sosa Šimenc naglasila je važnost i navela primjere uspješne međusektorske suradnje te zajedničkom djelovanju stručnjaka u obrazovnom, zdravstvenom i sektoru socijalne skrbi s ciljem zaštite dobrobiti naše djece.

Također, tijekom veljače i ožujka 2021. godine naša Škola sudjelovala je u projektu Podrška jačanju mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom i nakon COVID-19 zdravstvene krize i potresa u Gradu Zaagrebu kojim je obuhvaćeno više od 22 000 djece i mladih s ciljem rane identifikacije najugroženijih. Rezultati pokazuju da značajan dio djece pokazuje psihološke i emocionalne promjene te im je potrebna dodatna podrška. Detaljnije o projektu i rezultatima možete pronaći na linku:

https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2021/03/PROBIR-digitalna-verzija-min.pdf


Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Zagreb