2019-10-25 22:45:34

JESENSKI DANI U 3.a i 3.c

Učenici 3.a i c razreda s prvim jesenskim danima, uronili su u jesenske aktivnosti poput recitiranja pjesama s temom jeseni, uz oponašanje zvukova (zvižduk hladnog

vjetra, kišne kapi – udarci prstima o klupu, šuštanje lišća – trljanje dlanovima). Stvarali su melodije uz razredni instrumentarij. Vodeći „Jesenski dnevnik“, postali su mali meteorolozi, pratili vremensku prognozu, zapisivali podatke (duljina dana, oblačnost, padaline, vjetar, temperatura) te predviđali sutrašnje vrijeme.

Učenici su imenovali jesenske plodove, odredili i razvrstali ih prema bojama (žuta, plava, crvena, smeđa) te ih likovno prikazali.

Uz pjesmu Ples na kiši, osmislili smo ples s kišobranima.

Povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, pod temom: OD POLJA DO STOLA - OD ZRNA DO KRUHA, učili smo kako nastaje kruh.

Putovali smo u prošlost i saznali kada je prvi put napravljeno brašno, što je i kako radi mlin, kako su bake nekada mijesile i pekle kruh. Prikupljali smo i zapisivali recepte za kruh, saznali koji je kruh najzdraviji te kako možemo ispeći zdrav i ukusan kruh. Osmišljavali smo nove recepte, kao i matematičke priče o kruhu. Učenici su osmislili zadatke riječima na temu: kruh, peciva, kolači.

Povodom Svjetskog dana hrane (16.10.), raspravljali smo o zdravoj i nezdravoj hrani te kako možemo riješiti problem gladi u svijetu. Istraživali smo kuhinje naših baka, birajući najzanimljiviji recept.

Povodom Dana jabuka (20.10) imali smo razrednu Jabukijadu. Častili smo se jabukama te jeli zdrave grickalice od te kraljice voća. Učili smo zbog čega jabuku tako nazivamo, razgovarajući o njenim nutritivnim vrijednostima. Učenici su također osmislili stihove o jabuci, potaknuti raznim izrekama o tom zdravom voću.


Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Zagreb