preskoči na sadržaj

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga

Projekt JEZIČNA BRUSILICA šk.god. 2021./2022.

Književni susret OŠ Izidora Kršnjavoga u suradnji s

Malom tribinom Društva hrvatskih književnika

U sklopu nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2021. godine u srijedu, 20. listopada 2021. godine OŠ Izidora Kršnjavoga u suradnji s Malom tribinom Društva hrvatskih književnika organizirala je književni susret za učenike 3. a, 3. b, 3. c , 4. a, 4. b i 4. c razreda putem Zoom aplikacije.

Gošća ovoga susreta bila je učiteljica, književnica i urednica Sanja Polak koja je napisala niz priča, knjiga i slikovnica za djecu.  

Naslovi: Dnevnik Pauline P. i Drugi dnevnik Pauline P. za koju je 2004. godine primila nagradu Mato Lovrak uvršteni su u školsku lektiru.

Knjižničarka i učenici imali su niz pitanja za našu gošću: što je voljela raditi i čitati tijekom odrastanja, kada je zaključila da je došlo vrijeme da objavljuje svoje tekstove, kako piše, koji je put od autora do čitatelja, tko su joj uzori u pisanju, koja joj je najdraža knjiga, bavi li se sportom i još niz drugih pitanja.

Naša je gošća strpljivo odgovarala na sva postavljena pitanja. Preporučila je učenicima da svakodnevno čitaju barem petnaestak minuta i da svakodnevno pišu, ne zaboravljajući na čarobne začine u pisanju: kreativnost i maštu.

Na kraju Susreta, knjižničarka je nagradila jedan razred s najnovijom knjigom Sanje Polak: "Priče s plaže Pauline P.".

Nagradu su osvojili učenici 3.b razreda.

Ovim putem želimo se zahvaliti književnici Sanji Polak i voditelju Male tribine Društva hrvatskih književnika Hrvoju Kovačeviću na prekrasnom druženju i suradnji.

 

 

 

 

 

  


Projekt JEZIČNA BRUSILICA šk. god. 2020./2021.

Mjesec hrvatske knjige

Književni susret u suradnji s Društvom hrvatskih književnika u sklopu Male Tribine

Program školske knjižnice

 Lektira s potpisom

U četvrtak, 15. listopada 2020. godine OŠ Izidora Kršnjavoga započela je s obilježavanjem manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, književnim susretom sa spisateljicom Melitom Rundek.

Preko konferencijskog alata Zoom, spojili smo se s Društvom gdje su nas toplo dočekali gošća susreta Melita Rundek i voditelj Tribine Hrvoje Kovačević.

U Programu su sudjelovali učenici 6.a, 6.b i 6.c razreda, koji su imali priliku upoznati se s autoricom njihovog lektirnog naslova Psima ulaz zabranjen. Gošća je predstavila svoj književni rad i kroz razgovor, učenicima pojasnila zašto je važno čitati i biti načitan.

Na kraju Programa, učenici su postavljali pitanja autorici, a učenica Dora Šragalj Pavunčec iz 6.c razreda, pročitala je kratak ulomak iz pogovora knjige Psima ulaz zabranjen:

 

Kad knjiga govori o knjigama  

...Zašto ova knjiga govori i o ljubavi prema knjigama, najbolje će izreći Melita Rundek:

Ni uvodni moto knjige, preuzet od De Amicisa, nije slučajno odabran. Kaže: knjiga je živ glas, duh koji korača zemaljskom korom. Ona nastavlja biti živa misao neke osobe od koje nas dijele prostor i vrijeme. To je cijela filozofija, koja ukazuje na to da knjiga može premostiti prostor i vrijeme.

Komuniciramo s prošlošću preko knjiga, s knjigom svladavamo udaljenost. Stari Grci zapisali su nam kako su se osjećali, što su mislili.

Usmena riječ nestaje, pada u zaborav, a pisana traje.

Ja živim u Zagrebu, a moje se knjige čitaju primjerice u Istri ili Gorskom kotaru.

Knjigom sam premostila prostor. Dio mene je teleportiran, dio mojih misli, stavova, mašte.

Upoznala sam mnogo Amerikanaca preko knjiga, iako nikad tamo nisam bila. Upoznala sam brojne zanimljive ljude, iako nikad tamo nisam bila. Upoznala sam brojne zanimljive ljude, iako ih nikada nisam vidjela. 

Knjiga zato jest čarolija, a pisci čarobnjaci. Na stotinjak stranica stane cijeli jedan ogroman svijet, stvoren ni iz čega, od slova abecede i puno mašte, stvaralaštva.

"Psima ulaz zabranjen", ljubavna pripovijest o psima, knjigama i ostalom jest knjiga o knjigama, kao što je i Eccova knjiga "Ime ruže" knjiga o knjigama, ali je moja namijenjena djeci, odraslima, i svima koji se osjećaju nepoželjni u knjižnicama i književnosti. Jer, iako psu brane ući u knjižnicu, on je ušao u knjigu, knjižnicu i književnost, prekršio zabranu. Ušao je u knjižnicu i pokrenuo događaje. Što hoću reći? Nema nepoželjnih kad je riječ o knjigama i književnosti.

... Bez obzira jesu li djeca ili odrasli, imaju li jedinicu iz lektire, neka traže dovoljno dugo, sigurno će naći knjigu koja će ih opčarati, zaokupiti, knjigu koja će ih preseliti u drugo vrijeme i drugi prostor.

Sve prisutne pozdravila je stručna suradnica - knjižničarka Ana Červar Manojlović.

 


Online književni susret za osmaše

u suradnji s Društvom hrvatskih književnika

  

U utorak, 10. studenoga 2020. u suradnji s Društvom hrvatskih književnika, školska knjižnica OŠ Izidora Kršnjavoga organizirala je online književni susret za učenike 8. a, 8. b i 8. c razreda.

Gost Susreta bio je književnik Jadranko Bitenc, a moderator,  književnik Hrvoje Kovačević.

Jadranko Bitenc, autor je nekoliko romana za djecu: Lana, godina mačkeLjeto na koljenimaPyjama bluesOsmijeh nepopravljivog optimistaMeko okidanje i lektirnog naslova Twist na bazenu.

Svaki je osmi razred, kroz Zoom aplikaciju, sudjelovao na književnom susretu iz svoje učionice.

Učenici su se u uključivali u Program raznim pitanjima za našega gosta.

Kroz razgovor, književnik nam je približio svoj život, književni rad, način na koji piše, kada i koliko često.

Jadranko Bitenc  je sudjelovao u mnogobrojnim književnim susretima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, radio je po školama kao profesor hrvatskog jezika i kao knjižničar. Učenici su to njegovo iskustvo osjetili; uživali su u njegovoj spontanosti, razgovorljivosti i pozitivnim stavovima.

Na kraju Programa, školska je knjižničarka pripremila nagradnu igru za sve učenike.

Učenica 8. a razreda osvojila je prvu nagradu: knjigu Jadranka Bitenca Twist na bazenu.

Drugo i treće plasirani učenici iz 8. b i 8. c razreda, primili su zanimljive blokove, koji im mogu poslužiti za vođenje dnevnika čitanja ili za pisanje.

Tko zna, možda se u nekom skriva budući pisac.

 

 

 

 

 


 


Projekt JEZIČNA BRUSILICA šk. god. 2019./2020.

Međunarodni dan školskih knjižnica

U ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine u našoj smo školskoj knjižnici obilježili Međunarodni dan školskih knjižnica.

Ovaj se datum u Republici Hrvatskoj obilježava u sklopu nacionalne manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, zadnji ponedjeljak u mjeseca listopadu.

U programu su sudjelovali učenici drugih razreda s učiteljicom  Ljerkicom Vinković.

Školska knjižničarka pročitala je učenicima slikovnicu Williama E. Joycea Fantastične leteće knjige gosp. Morrisa Lessmorea.

Nakon čitanja i razgovora o priči, pogledali smo 15-minutni istoimeni animirani film nagrađen Oscarom.

Priča počinje time da doznajemo kako je gosp. Morris volio riječi, priče i knjige.

On je život posvetio knjigama. Nije obradovao samo ljude dajući im knjige za čitanje, već i knjige što ih je strastveno čitao. 

Svakoj knjizi darujemo život kada ih čitamo jer kroz čitanje oživimo likove, događaje i putujemo kroz vrijeme koje se opisuje. 

Zato, dragi učenici, odškrinite vrata svoje knjižnice i putujte u čarobne svjetove knjiga!

Čekam vas.

Vaša školska knjižničarka

 

 

 


PUT INDIJE

Put oko svijeta slikovnicom DJECA INDIJE - Aruši

Krenuli smo na Put oko svijeta slikovnicom DJECA INDIJE - Aruši

U ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine učenici 3. a i 3. b razreda sa školskom knjižničarkom i svojim učiteljicama Ružicom Tominović, Elvirom Saletović i Andrejom Beg, otputovali su na predstavljanje knjige Ane Đokić DJECA INDIJE - Aruši u Knjižnici grada Zagreba, Odjelu za djecu i mladež.

Kroz putovanje do Indije uz spisateljicu Anu Đokić, vodio nas je putopisac Branko Kladarin, koji je proputovao Indiju i tamo u pustinji Tar, u Radžastanu, upoznao glavnu junakinju slikovnice - osmogodišnju djevojčicu Aruši, koja se bavi akrobacijom.

Kroz slikovnicu možemo upoznati život djece, običaje, kulturu i zanimljivosti naroda koji tamo žive.

Učenici su na kraju programa ostavili poruke svojim vršnjacima u Aziji.

 


 

U četvrtak, 13. veljače 2020. godine školska knjižnica je organizirala književni susret za učenike četvrtih razreda u Društvu hrvatskih književnika.

Tamo nas je toplo dočekao voditelj Male tribine DHK Hrvoje Kovačević, koji je bio moderator Susreta, a gost Male tribine bio je književnik Ratko Bjelčić.

Učenici su spremno stigli u Društvo, pripremili novinarska pitanja za naše književnike.

Bio je to pravi novinarski intervju!

Naši su se književnici dobro snašli i spremno odgovarali na sva postavljena pitanja. Oni su za naše učenike pripremili nekoliko kviz-pitanja o njihovom spisateljskom radu.

Svi su učenici željeli sudjelovati, no samo su najbrži učenici, koji su znali odgovoriti na sva postavljana pitanja, primili od književnika knjigu na dar.

Na opće oduševljenje, kako učenika tako i učitelja, na Susret je stigao afirmirani hrvatski književnik Zlatko Krilić, koji je sve prisutne srdačno pozdravio i sjedio među malim gledateljima.

Nakon Susreta, puni dojmova, naši su se učenici vratili svojim razredima gdje su zapisivali odgovore naših književnika, kako bismo današnji bogati intervju mogli objaviti u idućem broju našeg školskog lista Plavo zvono.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti voditelju Male tribine Društva hrvatskih književnika Hrvoju Kovačeviću na susretljivosti i suradnji.

 

 


Književni susret u školskoj knjižnici

U ponedjeljak, 24 veljače 2020. godine u prostoru školske knjižnice

održano je svečano predstavljanje zbirke pjesama

učenika 2. a, b, c razreda programa produženog boravka

pod nazivom

NAŠA PJESMA.

Zbirka je napisana u sklopu izvannastavne aktivnosti Knjiga u gostima,

učiteljice Ljerkice Vinković.

       Dođite u Knjižnicu i uživajte u čitanju!:)


 


e-katalog

e-katalog

školske knjižnice OŠ Izidora Kršnjavoga

Društvene mreže škole

 

Facebook i Instagram stranica Osnovne škole Izidora Kršnjavoga

e-Škole

Oznaka eTwinning škole

OŠ Izidora Kršnjavoga 

Oznaka eTwinningove škole je način da eTwinning zajednica prepozna i vrednuje uključenost, predanost i posvećenost suradnje učenika i učitelja unutar škole.

Škola za život

VIRTUALNA IZLOŽBA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
RASPORED ZVONA

                    

1. sat 8.00 - 8.40
2. sat 8.45 - 9.25
  MALI ODMOR
3. sat 9.35 - 10.15
4. sat 10.20 - 11.00
5. sat 11.05 - 11.45
6. sat 11.50 - 12.30
7./0. sat 12.35 - 13.15
 

VELIKI ODMOR

13.15-13.45

8./1. sat 13.45 - 14.25
2. sat 14.30 - 15.10
3. sat 15.15 - 15.55
  MALI ODMOR
4. sat 16.05 – 16.45
5. sat 16.50 – 17.30
6. sat 17.35 – 18.15
7. sat 18.20 – 19.00

 

Školski jelovnik
Dokumenti
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga / Kršnjavoga broj 2, HR-10000 Zagreb / os-ikrsnjavi-zg.skole.hr / ured@os-ikrsnjavi-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju