preskoči na sadržaj

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: Administrator , 17. 11. 2020.

 
 
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje 
 
 

U utorak , 17. studenog 2020. godine OŠ Izidora Kršnjavoga, nizom programa obilježila je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Program je započeo u 10:00 sati paljenjem lampiona ispred glavnog ulaza naše škole.

 


 Nakon paljenja lampiona za sve poginule u Domovinskom ratu, slijedio je program: Razgovor s hrvatskim generalom Antom Kotromanovićem

Program je osmislila i organizirala ravnateljica OŠ Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc, prof. 

Voditelj intervjua bio je učenik 7. b razreda Karlo Fuchs.

Autorica pozdravnog govora je učiteljica Slavica Mandić.

Pitanja je priredio profesor povijesti Hrvoje Leko.

Dragi učenici i učitelji, dobar vam dan!

Ja sam Karlo Fuchs. Učenik sam 7. b razreda.

Sa mnom je naš hrvatski general Ante Kotromanović.

General Kotromanović je sudionik Domovinskog rata, osobito Vojno - redarstvene operacije Oluja u kojoj su naši hrabri branitelji konačno oslobodili okupirane dijelove naše domovine.

Generale, čast nam je što ste danas s nama! Dobro došli u našu školu!

Sutra bilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskg rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ove se godine održava i 11. sat povijesti iz Vukovara. Tema sata povijesti je Mir nebu nad Hrvatskom – 25. godina Oluje.

Generale, kako bi učenici naše škole saznali nešto više o toj važnoj vojno - redarstvenoj operaciji, postavit ću Vam nekoliko pitanja:

1. Što je Oluja i kada je započela?

2. Koliko je dugo trajala Operacija Oluja?

3. Tko su bili sudionici Oluje?

4. Zašto je započela akcija oslobađanja hrvatskog teritorija?

5. Koji su bili glavni ciljevi operacije?

6. Zašto je operacija Oluja važna u Domovinskom ratu?

7. Generale, kako danas gledate na Oluju i rezultate koje je postigla Hrvatska vojska?

General je sve prisutne srdačno pozdravio i strpljivo odgovarao na sva postavljena pitanja.

Izdvojili smo najzanimljivije crtice razgovora:

Oluja je bila oslobodilačka operacija u kojoj su hrvatski vojnici trebali osloboditi okupirani prostor Republike Hrvatske. Ona je započela 5. kolovoza 1995. godine.

Tada je general Kotromanović imao dvadeset osam godina. U svom sastavu imao sam oko 8.000 ljudi i uglavnom su bili smješteni na vrhovima Svilaja i Dinare, na svega 1.500 m; zimi na temperaturama na ispod 18 stupnjeva, a ljeti na temperaturama iznad  30 - 35 stupnjeva.

Iako su hrvatski vojnici bili mladi, pokazali su ne samo hrabrost već mudrost i pamet, jer u ratu nije dovoljno biti hrabar, ljudski su životi u pitanju i trebamo brinuti jedni za druge. Hrvatski su vojnici pokazali da znaju u važnim trenucima, preuzeti odgovornost i što je najbitnije, znali su osloboditi Republiku Hrvatsku.

Operacija Oluja je trajala četiri dana, no već početkom dvanaestog mjeseca 1994. godine s padina Dinare, krenuli su s oslobađanjem područja Republike Hrvatske.

O trajanju oslobodilačke vojno-redarstvene operacije, general kaže: Za nas je Oluja trajala nekoliko mjeseci, više od šest, sedam, osam mjeseci, a formalno je trajala četiri dana. U Zbornom području Split, naš je cilj bio osloboditi Knin i izbiti na granicu s Bosnom i Hercegovinom....Oluja je donijela ono što smo mi željeli; potpunu samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske u čitavom području.

Poruka generala mladima:

... Trebamo raditi i razmišljati o budućnosti ... Prošlost treba poštivati i okrenuti se budućnosti. Mi moramo razmišljati kako vam osigurati budućnost, kako osigurati bolje školovanje, dobre fakultete, dobar posao za vas, a sutra vi trebate preuzeti odgovornost i graditi bolju budućnost...Vi ćete trebati kreirati ovo društvo i stvarati bolju budućnost za sve nas.

To je poanta naše borbe, oslobodilačkog rata, da stvorimo uvjete za našu budućnost, za naše mlade,  koji će graditi Republiku Hrvatsku na onome što stvarno težimo; da bude jaka, močna, moderna, s visokim stupnjem obrazovanja i s visokim stupnjem zaposlenosti.

Generalu, hvala Vam!

 

  


Nakon razgovora, učenik Petar Glavašević pročitao je Priču za roditelje, Siniše Glavaševića.

Siniša Glavašević

PRIČA ZA RODITELJE

Najljepše je imati djecu jer djeca su budućnost, ona su nada u bolje sutra, vjera da će ono što slijedi zaštititi starost. Kad čovjek ima djecu, onda je sve bolje, jer kada vas svi napuste, opet vam ostaju vaša djeca. Sve to pak povećava vašu odgovornost jer, ako želite bolju budućnost, onda morate svim silama nastojati da tome i sami pridonesete. Naučiti djecu da se smiju, da misle lijepo, da ih upozorite da njihova htijenja ne budu veća od nebeskoga svoda, da njihove ruke ne prljaju ničija djetinjstva, i ničije želje, morate ih jednostavno naučiti da ljube. Jer tko ljubiti zna, toga ljube. Ljube njegova nastojanja, toplinu njegove dobre ruke, njegove poglede. Oni drugi, oni čije su misli crnje od najcrnje noći, oni čiji se obrazi ne žare ljubeći i čija se riječ kida na paučinaste niti kada krene u neuhvat, oni drugi mogu istezati svoje vratove iznad površine životnoga tijeka, mogu se vješati o ramena hrabrih plivača, ali ih struja ipak vuče dalje od obale, i dublje u mrak. Ti kojima noć ne služi za zagrljaje, ti kojima mjesečina ne zatvara noći i koji truju ljepotu svojom nazočnošću, tonu i prije nego što zaplivaju. Ako imate djecu, pogledajte ponekad u plavi atenski svod pa ako među zvjezdastim krijesnicama spazite makar jednu kojoj biste željeli biti bliže, sjetite se djece, jer čak ako vi u tome i ne uspijete, umjesto vas sve će to učiniti vaša djeca. Odgovorite na sva njihova pitanja, nađite vremena za njih pa makar morali poslije čitati i stare novine, poljubite njihove dobre djetinje snove, učinite da njihove čudesno blistave oči vide samo dobra svitanja, vedre dane i velike zvijezde. Ne dopustite da njihovu maštu satre zlo. Ne dajte da vaše dijete odraste ako je njegova radost veća u uzimanju negoli davanju. Zaustavite svijet, zaustavite vrijeme ako ne stignete dati djeci sve što im treba da odrastu u čistoj ljepoti, jer za ono što se sada događa, nisu kriva djeca. Kad čovjek bolje razmisli, djeca su još jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli, od riječi – od Boga.


Od 11:00 do 12:30 sati trajao je program 11. sat povijesti iz Vukovara u organizaciji OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara. I ove godine, u Program se uključilo dvadeset osnovnih škola iz svih krajeva Republike Hrvatske. Tema videokonferencije bila je Mir nebu nad Hrvatskom – 25 godina Oluje.

Hrvatski branitelji su putem videopoziva govorili o svom sudjelovanju u Domovinskom ratu, u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, a učenici osnovnih škola čitali su razne tekstove na temu Domovinskog rata. U Program se uključio i general Ante Kotromanović, koji je za sve sudionike odgovarao na postavljena pitanja o njegovom sudjelovanju u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

 

Ovim putem, želimo se posebno zahvaliti hrvatskom generalu Anti Kotromanoviću, hrvatskim braniteljima, organizatoru Programa OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara i svim sudionicima!

Autorica slike: Ema Maršanić

Autorica slike: Ela Brbić


Klikom na naslovnu stranicu možete pogledati virtualnu izložbu likovnih radova učenika od 1. do 8. razreda:


Izvor: Ana Červar Manojlović, prof. mag. bibliotekarstva


E-časopis: 'Plavo zvono'

E-časopis: Plavo zvono

E-časopis Osnovne škole Izidora Kršnjavog, broj 1, 2019./2020.

e-Škole

Oznaka eTwinning škole

OŠ Izidora Kršnjavoga 

Oznaka eTwinningove škole je način da eTwinning zajednica prepozna i vrednuje uključenost, predanost i posvećenost suradnje učenika i učitelja unutar škole.

Škola za život

Virtualna knjižnica

 

VIRTUALNA IZLOŽBA

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
RASPORED ZVONA

                    

1. sat 8.00 - 8.40
2. sat 8.45 - 9.25
  MALI ODMOR
3. sat 9.35 - 10.15
4. sat 10.20 - 11.00
5. sat 11.05 - 11.45
6. sat 11.50 - 12.30
7./0. sat 12.35 - 13.15
 

VELIKI ODMOR

13.15-13.45

8./1. sat 13.45 - 14.25
2. sat 14.30 - 15.10
3. sat 15.15 - 15.55
  MALI ODMOR
4. sat 16.05 – 16.45
5. sat 16.50 – 17.30
6. sat 17.35 – 18.15
7. sat 18.20 – 19.00

 

Školski jelovnik
Dokumenti
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga / Kršnjavoga broj 2, HR-10000 Zagreb / os-ikrsnjavi-zg.skole.hr / ured@os-ikrsnjavi-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju